Shipping fee in Belgium to pick-up point 4.95€ - Free shipping in Belgium from 60€ - Free shipping to The Netherlands & Germany from 120€
Go to wishlist Wishlist

Shopping cart

Your cart is currently empty

Zelf super lekker speltbrood bakken!

Zelf super lekker speltbrood bakken!

Al meer dan een jaar bak ik zelf speltbrood: makkelijk, lekker én veel beter verteerbaar dan tarwebrood! In deze blogpost vertel ik je in detail hoe jij ook je eigen speltbrood kan bakken...

Begin vorig jaar smaakte het brood dat we kochten me echt niet meer... We kochten al jaren bio brood, maar toch vond ik er steeds minder aan.
Lokaal is goed brood bovendien heel moeilijk te vinden hier; zelfs in speltbrood wordt tarwemeel of -bloem bijgevoegd.
Kwam er ook nog eens bij dat ik hormonaal in de beruchte overgangsfase zat (en nog steeds zit): je begint anders te reageren op bepaalde ingrediënten (in dit geval tarwegluten) met telkens een vreselijk opgeblazen gevoel in je buik als gevolg...


In de vroege lente ben ik dan beginnen te experimenteren met 100% speltbrood. Ik wilde ergens een gulden middenweg vinden tussen zuurdesem- en gistbrood, om het brood zo lekker en gezond mogelijk te krijgen, maar zonder de extra tijd te steken in het kweken van zuurdesem. Dit heb ik enkele jaren gedaan, maar na een tijd was daar alweer dat opgeblazen buikje...


Het speltbrood dat ik nu bak, zit voor mij helemaal goed: lekker, super voedzaam en makkelijk.
Met heel veel plezier deel ik hier dan ook ingrediënten en bereidingswijze!

 

Bereidingstijd (rijzen en bakken inbegrepen): ongeveer 3u

Ingrediënten (voor 1 brood van 500g):

* 250g volkoren speltmeel
* 250g witte speltbloem
* 7g zout
* een half pakje verse gist (of 1 zakje droge gist)
* 650 à 700g lauwwarm water


Om een goed brood te bakken, gebruik je uiteraard ook goede ingrediënten!
Voor meel en bloem kies ik altijd voor bio, en als het kan, lokaal geteelde spelt. Ik gebruik fijn, onbehandeld zeezout zonder toevoegingen van chemische 'brol'.

Wat de verhouding volkoren meel - witte bloem betreft: dat bepaal je helemaal zelf. Ik ga meestal voor 50/50.


Welk materiaal zet of leg ik alvast klaar?

* een keukenweegschaal (bij voorkeur tot op 1g nauwkeurig)
* een keukenrobot (en anders met de hand kneden!)
* een ovenvaste schaal of pot met deksel om het brood in te bakken (type Pyrex of Le Creuset)
* een garde
* 2 kleine kommetjes: 1 om het zout in af te wegen en het andere om de verse gist in water op te lossen (niet nodig indien je droge gist gebruikt)
* een grote snijplank of een schoon werkvlak
* een groot, scherp keukenmes of scheermesje
* een afkoelrekje
* ovenwanten




Weegschaaltje & kommetjes met zout en gist



Bereidingswijze - deeg maken

1. Weeg 7g zout af
2. Weeg 650 à 700g lauwwarm water af
3. Los de verse gist op in lauwwarm water (verbrokkelen en met vingers roeren tot opgelost)
Let op: sla deze stap over als je droge gist gebruikt
4. Weeg meel en bloem af (500g in totaal) in de mengkom van de keukenrobot
5. Indien je droge gist gebruikt: voeg 1 pakje droge gist toe
6. Meng meel, bloem (en droge gist) goed met de garde
7. Plaats de mengkom in de keukenrobot en start hem op minimumsnelheid
8. Indien je verse gist gebruikt: voeg de in water opgeloste gist toe
9. Voeg ongeveer de helft of iets meer van het lauwwarme water toe en laat 1 à 2 minuten mengen tot je een grofgevormd deeg hebt (je mag bijna geen losse, droge bloem meer zien) 
10. Laat het deeg 20 minuten rusten
Let op: Voeg nog geen zout toe! Dit kan de gist 'stukmaken'. We geven de gist nu eerst de tijd om rustig zijn werk te doen.
11. Zet de keukenrobot opnieuw aan en voeg beetje bij beetje het zout toe
12. Voeg verder beetje bij beetje water toe (het deeg mag een iets of wat nattte indruk geven)
13. Laat nog 6 à 7 minuten kneden. Indien je met de hand kneed, reken je toch bijna 2x zo lang.
14. Dek de mengkom af (ik gebruik gewoon een groot bord, geen vershoudfolie nodig!) en laat het deeg 1u tot 1,5u rijzen



Grofgemengd deeg



Na 20 minuten rusten



Na 6 à 7 minuten kneden


Bereidingswijze - brood vormen en bakken

1. Het deeg is nu mooi gerezen en is klaar om gevormd te worden
2. Verwarm je oven voor op 230°C: hou rekening met de timing. Niet alle ovens warmen even snel op!
3. Strooi overvloedig witte speltbloem op de snijplank of op het werkvlak
4. Schep het deeg uit de kom met je hand (ga met je hand mooi langs de binnenwand van de kom, zo vorm je het deeg al tot een bol, die je makkelijk uit de kom kan halen)
5. Leg het deeg op de snijplank in de bloem en geef het de gewenste vorm terwijl je het goed in de bloem rolt (afhankelijk van de ovenvaste schaal of pot die je gebruikt bv. rond of ovaal). Ik gebruik ovale ovenschalen, dus maak ik langwerpige broden
Let op: Kneed het deeg niet. Geef het voorzichtig de gewenste vorm
6. Leg het brood voorzichtig in de ovenschaal
7. Maak met het keukenmes of scheermesje enkele inkervingen bovenaan in het deeg: op die plaatsen zal het brood openbarsten tijdens het rijzen in de oven
8. Plaats het deksel op de ovenschaal
Weetje: het deksel zorgt voor een optimale vochtigheidsgraad binnen in de schaal of pot tijdens het bakken. Zo krijgt je brood een heerlijk, krokant korstje! :-)
9. Wanneer je oven op temperatuur is, plaats je de ovenschaal met brood in de oven en bak je het brood 30 minuten op 230°C
10. Daarna verlaag je de temperatuur naar 215°C, open je de oven en verwijder je het deksel
11. Laat het brood - zónder deksel - nog 15 minuten bakken op 215°C
12. Daarna haal je het brood uit de oven en laat je het afkoelen op een afkoelrekje
Psst, als je goed luistert, hoor je het brood zelfs een beetje kraken tijdens het afkoelen :-)



Inkervingen maken met scheermesje

 


Brood in de pyrex-schalen (nota: ik maak zelf altijd 2 broden tegelijk!)



Gebakken broden op het afkoelrekje


Hoe bewaar je jouw brood het best?
Laat je brood zeker eerst volledig afkoelen, anders wordt het week. Echt niet fijn!

Ons speltbrood bewaar ik doorgaans in 2 papieren zakken plus een linnen broodzak. De papieren zakken zijn gerecupereerde groenten- en fruitzakjes ;-)
Zo blijft het brood toch enkele dagen goed.
In een papieren zak in een broodtrommel bewaren is uiteraard ook prima.


Meestal bak ik 2 broden tegelijk: een om direct te gebruiken, het andere steek ik in een papieren zak en gaat de diepvries in.


Wat is er nou zo goed aan dit zelfgebakken speltbrood?

Voor mijzelf is speltbrood veel minder belastend voor de spijsvertering: geen opgeblazen gevoel meer, geen 'tonnetje' meer als buik.
Waarschijnlijk heb ik recent toch een intolerantie voor tarwegluten ontwikkeld, o.a. door hormonale schommelingen, en moet ik veel meer opletten met wat ik eet.

Het valt ook enorm op dat je veel minder van dit brood moet eten om een verzadigd gevoel te hebben. Het is heel voedzaam en het geeft ook geen 'rush' van snelle suikers zoals met wit, geraffineerd brood.

Ik weet 100% wat er in dit brood gaat van ingrediënten: geen chemische toevoegingen, bewaarmiddelen, broodverbeteraars, ... Dat geeft ook al zo'n fijn gevoel.

Ennnn, het is gewoon super lekker brood!
Dat is volgens mij al reden genoeg om er zelf aan te beginnen.


Let's connect!
Als je met dit recept aan de slag gaat, laat het me dan eens weten!
Ik ben heel benieuwd naar je bakavonturen: heb je vragen of nog extra tips, laat dan hieronder een reactie achter, of contacteer me via [email protected] of via een persoonlijk bericht in Instagram.


Groetjes & smakelijk!
Virginie

 

Comments

Be the first to comment...

Leave a comment
* Your email address will not be published
By using our website, you agree to the usage of cookies to help us make this website better. Hide this message More on cookies »